Galaxy Macau Fasa 3 MICE akan dilancarkan secara berperingkat kata exec
Toto

Galaxy Macau Fasa 3 MICE akan dilancarkan secara berperingkat kata exec

Pusat Konvensyen Antarabangsa Galaxy (GICC) – sebahagian daripada Fasa 3 resort kasino Galaxy Macau yang akan datang di Cotai – mungkin akan Demo Pragmatic dilancarkan secara berperingkat mulai separuh kedua tahun ini, kata seorang eksekutif promoter resort Galaxy Entertainment Group Ltd. Joey Pather (gambar), naib presiden kanan mesyuarat, insentif, persidangan dan pameran (MICE) operasi & jualan firma di resort baharu, bercakap pada hari Rabu di luar acara yang dianjurkan oleh Dewan Perniagaan Perancis Macau.

Pengenalan komponen MICE kepada Fasa 3 akan menjadi proses “berperingkat”, bergantung kepada “tindak balas pasaran” di tengah-tengah pemulihan pasaran pengunjung daripada kecemasan Covid-19.

“Kami mendapat pertanyaan, dan kami belum memutuskan sektor mana [di GICC] akan dibuka dahulu. Kami sedang melalui pelesenan dan menyediakannya untuk ujian,” kata Encik Pather.

Jumlah ruang MICE akan meliputi 40,000 meter persegi (430,556 kaki persegi). Kemudahan pusat konvensyen baharu itu termasuk “Galaxy Arena” 16,000 tempat duduk; dewan pameran tanpa tiang seluas 10,000 meter persegi; sebuah auditorium dengan tempat duduk untuk 650 orang; dewan jamuan duduk 2,400; dewan persidangan 4,000 meter persegi; bilik tarian yang boleh memuatkan lebih 1,000 tetamu; dan sebuah hotel mewah baharu, Andaz Macau, dengan lebih daripada 700 bilik.

Syarikat itu telah menerima “banyak pertanyaan”, terutamanya daripada pelanggan yang berpangkalan di tanah besar China, mengenai Pusat Pengeluaran SDY Konvensyen Antarabangsa Galaxy, kata Encik Pather dalam ulasannya kepada media tempatan. Persatuan perdagangan telah menunjukkan minat, serta syarikat “mencari kemudahan besar” untuk menganjurkan acara insentif kakitangan, jelasnya.

Encik Pather berkata pengendali saingan juga akan dilancarkan – mulai tahun ini – ruang MICE tambahan di Cotai. Beliau mencadangkan ini boleh bertindak sebagai “rangsangan” untuk perniagaan acara di bandar, bukannya laluan kepada “kanibalisasi”, walaupun pasaran pengunjung Macau masih dalam fasa pemulihan.

Dari “perspektif pelanggan”, ia memberi mereka “lebih banyak pilihan tawaran”, kata Encik Pather.

“Saya fikir ia akan menjadi pasaran kompetitif yang akan… memberi manfaat kepada semua orang,” tambah eksekutif itu. Beliau juga percaya bahawa pasaran acara Macau akan “matang” dalam jangka panjang, kerana bandar itu masih Data SDY mempunyai untuk perancang acara yang berpangkalan di luar negara, kelebihan istimewa sebagai “pintu masuk ke China”, berbanding bandar lain yang bakal menjadi tuan rumah untuk Acara MICE.

Pada hari Ahad, Galaxy Entertainment berkata ia telah menandatangani perjanjian bersamaan dengan AS$1.63 bilion dengan unit tempatan China State Construction International Holdings Ltd untuk pembinaan Galaxy Macau Fasa 4.