Bola Sepak XFL Kembali ke Las Vegas, Bekas Raider Rod Woodson Ditetap sebagai Jurulatih
Toto

Bola Sepak XFL Kembali ke Las Vegas, Bekas Raider Rod Woodson Ditetap sebagai Jurulatih

Liga bola sepak alternatif kini dimiliki oleh Dwayne “The Rock” Johnson, bekas ahli gusti dan pelakon. Johnson membeli sukan itu daripada penerima selepas ia macau prize dilipat buat kali kedua oleh pengasasnya, bekas pengasas World Wrestling Entertainment Vince McMahon.

Bekas pemain dan jurulatih Raiders Rod Woodson akan berkhidmat sebagai ketua jurulatih pasukan yang belum dinamakan itu.

Kepada semua peminat di Las Vegas — kami akan berseronok,” kata Woodson dalam satu kenyataan.

“Pasukan XFL kami akan bermain pantas, bermain fizikal, bermain bersungguh-sungguh, dan bermain bersama-sama,” sambung Woodson. “Pada penghujung hari, kami akan menjadi pemenang. Kami akan menikmati permainan bola sepak, dan kami akan melakukannya dengan cara Vegas.”

Tujuh bandar tuan rumah XFL yang lain ialah Houston, San Antonio dan Arlington di Texas, serta Orlando, Seattle, St. Louis dan Washington DC (Las Vegas, Orlando, dan San Antonio telah ditambahkan ke barisan selepas New York, LA dan Teluk Tampa telah digugurkan.)

Las Vegas adalah satu-satunya bandar tuan rumah yang belum mengumumkan stadium tuan rumah.

Dua Raba-raba Pertama
Las Vegas pernah mempunyai pasukan XFL, Outlaws, yang bermain di Stadium Sam Boyd pada musim bunga tahun 2001. Tetapi itu ternyata satu-satunya musim untuk edisi liga itu.

Diasaskan oleh McMahon dan pengerusi Sukan NBC Dick Ebersol, XFL difikirkan sebagai cara untuk menggabungkan keterujaan bola sepak dengan kehebatan SGP Hari Ini dan aksi gusti profesional. Tetapi NBC dilaporkan menarik diri daripada kontrak dua tahunnya selepas permainan itu mendapat penarafan terendah yang pernah dicatatkan untuk rangkaian TV utama Amerika. Liga dilipat tidak lama selepas itu.

McMahon cuba but semula XFL pada 2018. Tetapi selepas bermain selama lima minggu sahaja pada 2020, liga itu telah ditutup oleh pandemik COVID-19 dan difailkan untuk muflis.

Aset liga XFL kedua yang tidak berfungsi itu dibeli kemudian pada 2020 dengan harga $15 juta oleh The Rock, bekas isteri dan rakan kongsi perniagaannya, Dany Garcia, dan sebuah konsortium bernama RedBird Capital Partners. Sebagai tambahan kepada peranannya yang lebih terkenal sebagai ahli gusti profesional dan pelakon, Johnson memainkan barisan pertahanan untuk Miami Hurricanes di kolej dari 1990 hingga 1994.

“Kami mempunyai visi yang jelas untuk XFL — nilai untuk diterapkan, kepelbagaian pemimpin kami, inovasi permainan dan cara kami ingin melibatkan diri secara mendalam dengan komuniti kami supaya mereka dapat membantu menghidupkan visi ini,” Garcia berkata dalam satu kenyataan. “Apa yang Pengeluaran Sidney menghidupkan liga adalah keghairahan fandom di belakangnya. Di setiap bandar ini, kami akan mencipta bersama peminat kami dan membina pasukan ini dari bawah supaya mereka mewakili fabrik unik komuniti kami.”

Apa yang The Rock Masak
Tiada satu pun daripada lapan nama pasukan baharu telah diumumkan. Bagaimanapun, Johnson berkata dalam satu kenyataan bahawa liga itu “mengusahakan logo baharu dan pakaian seragam inovatif yang sesuai dengan visi dinamik dan inovatif liga kami.”

Kesemua 43 perlawanan, termasuk dua perlawanan playoff separuh akhir dan satu kejuaraan, akan disiarkan oleh ABC, ESPN dan FX. Perlawanan pertama XFL dijadualkan pada 18 Februari 2023, kurang daripada seminggu selepas Super Bowl LVII.